Smaki Wielkanocy
Święta Wielkanocne to czas zadumy i refleksji, ale również radości; nadchodzi wiosna i wszystko budzi się do życia! Jednocześnie wspominamy dawne czasy i patrzymy z nadzieją w przyszłość.
Zapraszamy do spędzenia tego czasu w miejscu niepowtarzalnym, gdzie przeszłość przeplata się z teraźniejszością i płynnie przechodzi w przyszłość. Wiele lat temu Althannowie, a jeszcze wcześniej Glaubitzowie składali sobie życzenia świąteczne przy suto zastawionym stole, w komnatach zespołu zamkowo-pałacowego w Międzylesiu.
Nasz stół będzie równie bogaty. Proponujemy Państwu specjały kuchni staropolskiej, takie jak domowy żur na zakwasie, pieczyste i wędliny oraz pasztety, szynki i polędwice wędzone przygotowane przez zaprzyjaźnionego Masarza z Młyna.
Nie zabraknie również serów tradycyjnie wyrabianych z mleka krów wypasanych na górskich łąkach. Pani Agnieszka Kość, która te sery wytwarza, opisana była w National Geographic!
A przed i po posiłku czekają na naszych Gości lasy i łąki wokół Zamku, gdzie można wybrać się na rower, na spacer – z kijkami lub bez, czy na jogging.
Tuż obok Zamku znajduje się przepiękny barokowy kościółek z amboną w kształcie łodzi, do którego możecie Państwo pójść poświęcić wielkanocny koszyk tak, jak niegdyś robił to hrabia Althann z rodziną. Jako ciekawostkę możemy podać, że Zamek połączony jest zabudowaną galerią z emporą w kościele, w której siadywał hrabia z rodziną.
Dzisiaj, co prawda, przejście jest zamurowane, ale z zewnątrz można je nadal zobaczyć.
Cennik:
Nocleg w pokoju 2-osobowym: 80 zł/os (przy minimum 3 dobach).
Całodzienne wyżywienie (śniadanie, kawa, herbata, ciasto, obiadokolacja): 60 zł/os
Razem: 140 zł/os/dobę
Fakultatywnie śniadanie wielkanocne: 35 zł/os
Ponadto dla naszych Gości proponujemy 33% zniżki na zwiedzanie oraz 40% zniżki na Escape the Castle!
MENU WIELKANOCNE
Sobota
Obiadokolacja
- rosół z makaronem
- Pstrąg faszerowany ziołami z pieca, ziemniaki surówki z marchwi i kapusty
- deser (ciasto zamkowe)
Niedziela
Śniadanie Świąteczne:
- Jaka na miękko i twardo,
- Biała kiełbasa z wody,
- Żurek,
- Wędliny z młyna wyrabiane tradycyjne,
- Mięsa pieczone (schab i karczek),
- Sos tatarski ,
- Sałatka jarzynowa,
- Ćwikła, chrzan, musztarda, pikle
- Pieczywo, kawa, herbata
Obiadokolacja Świąteczna
- Caprese z sera podpuszczkowego wędzonego wyrabianego w okolicy przez Panią Agnieszkę Kość (której sery opisane były w National Geografic) z pomidorami, oliwą z oliwek i świeżą bazylią z solą morską i świeżo mielonym pieprzem
- Żurek lub barszcz czerwony z kruchymi Łamańcami do wyboru
- Zrazy wołowe z kasza gryczaną i sosem grzybowym kapustą modrą na ciepło
- Deser (Baba drożdżowa, sernik, a być może tort kruchy wg starego przepisu hrabiny)
Poniedziałek
Śniadanie Świąteczne:
- Jaka na twardo,
- Biała kiełbasa z smażona z cebulką,
- Wędliny z młyna wyrabiane tradycyjne,
- Mięsa pieczone (schab i karczek),
- Sos tatarski ,
- Sałatka jarzynowa,
- Ćwikła, chrzan, musztarda, pikle
- Pieczywo, kawa, herbata
Obiad
- Rosół z makaronem,
- Grill na dziedzińcu lub pod arkadami:
- karkówka,
- skrzydełka z kurczaka i piersi.
- kaszanka
- kiełbasa
- warzywa z pieca,
- deser: szarlotka na ciepło z lodami.
Serdecznie zapraszamy!