Smaki Wielkanocy

Święta Wielkanocne to czas zadumy i refleksji, ale również radości; nadchodzi wiosna i wszystko budzi się do życia! Jednocześnie wspominamy dawne czasy i patrzymy z nadzieją w przyszłość.

Zapraszamy do spędzenia tego czasu w miejscu niepowtarzalnym, gdzie przeszłość przeplata się z teraźniejszością i płynnie przechodzi w przyszłość. Wiele lat temu Althannowie, a jeszcze wcześniej Glaubitzowie składali sobie życzenia świąteczne przy suto zastawionym stole, w komnatach zespołu zamkowo-pałacowego w Międzylesiu.

Nasz stół będzie równie bogaty. Proponujemy Państwu specjały kuchni staropolskiej, takie jak domowy żur na zakwasie, pieczyste i wędliny  oraz pasztety, szynki i polędwice wędzone przygotowane przez zaprzyjaźnionego Masarza z Młyna.

Nie zabraknie również serów tradycyjnie wyrabianych z mleka krów wypasanych na górskich łąkach. Pani Agnieszka Kość, która te sery wytwarza,  opisana była w National Geographic!

A przed i po posiłku czekają na naszych Gości lasy i łąki wokół Zamku, gdzie można wybrać się na rower, na spacer – z kijkami lub bez, czy na jogging.

Tuż obok Zamku znajduje się przepiękny barokowy kościółek z amboną w kształcie łodzi, do którego możecie Państwo pójść poświęcić wielkanocny koszyk tak, jak niegdyś robił to hrabia Althann z rodziną. Jako ciekawostkę możemy podać, że Zamek połączony jest zabudowaną galerią z emporą w kościele, w której siadywał hrabia z rodziną.

Dzisiaj, co prawda, przejście jest zamurowane, ale z zewnątrz można je nadal zobaczyć.

Cennik:

Nocleg w pokoju 2-osobowym: 80 zł/os (przy minimum 3 dobach).

Całodzienne wyżywienie (śniadanie, kawa, herbata, ciasto, obiadokolacja): 60 zł/os

Razem: 140 zł/os/dobę

Fakultatywnie śniadanie wielkanocne: 35 zł/os

Ponadto dla naszych Gości proponujemy 33% zniżki na zwiedzanie oraz 40% zniżki na Escape the Castle!

 

MENU WIELKANOCNE

Sobota

Obiadokolacja

  • rosół z makaronem
  • Pstrąg faszerowany ziołami z pieca, ziemniaki surówki z marchwi i kapusty
  • deser (ciasto zamkowe)

Niedziela

Śniadanie Świąteczne:

  • Jaka na miękko i twardo,
  • Biała kiełbasa z wody,
  • Żurek,
  • Wędliny z młyna wyrabiane tradycyjne,
  • Mięsa pieczone (schab i karczek),
  • Sos tatarski ,
  • Sałatka jarzynowa,
  • Ćwikła, chrzan, musztarda, pikle
  • Pieczywo, kawa, herbata

Obiadokolacja Świąteczna

  • Caprese z sera podpuszczkowego wędzonego wyrabianego w okolicy przez Panią Agnieszkę Kość (której sery opisane były w National Geografic) z pomidorami, oliwą z oliwek i świeżą bazylią z solą morską i świeżo mielonym pieprzem
  • Żurek lub barszcz czerwony z kruchymi Łamańcami do wyboru
  • Zrazy wołowe z kasza gryczaną i sosem grzybowym kapustą modrą na ciepło
  • Deser (Baba drożdżowa, sernik, a być może tort kruchy wg starego przepisu hrabiny)

Poniedziałek

Śniadanie Świąteczne:

  • Jaka na twardo,
  • Biała kiełbasa z smażona z cebulką,
  • Wędliny z młyna wyrabiane tradycyjne,
  • Mięsa pieczone (schab i karczek),
  • Sos tatarski ,
  • Sałatka jarzynowa,
  • Ćwikła, chrzan, musztarda, pikle
  • Pieczywo, kawa, herbata

Obiad

  • Rosół z makaronem,
  •  Grill na dziedzińcu lub pod arkadami:
    • karkówka,
    • skrzydełka z kurczaka  i piersi.
    • kaszanka
    • kiełbasa
    • warzywa z pieca,
    • deser:  szarlotka na ciepło z lodami.

 

 

Serdecznie zapraszamy!